2007-01-26

10:55 Matematik och hjärnförruttnelse

Men uh! Min hjärna har ruttnat; jag kom inte på vad kvadratroten av 65536 var. Att inte ens tänka tanken att det blir är trivialt om man räknar hexadecimalt är en smula skamligt, med min uppväxt. Inte för någon person i gemen, då, utan för någon som är uppfödd på åtta bitar och vet mycket väl att det 65536 är antalet bytes minne i en Commodore 64, antalet bytes som kan mätas med sexton bitar, och sålunda blir 10000 hexadecimalt, och sålunda har kvadratroten 100, eller 256 decimalt. Givetvis rasslade allt det där ut direkt när jag såg svaret, så där som det så ofta är uppenbart varför någonting är sant, när man blir påmind om det, men det gör ju ingen glad.

Varför man fundrar över något sådant? Tja, min förströelseläsning noterade just att man kan köpa sig en virtuell ö à så många kvadratmeter i onlinespelet Second Life, vilket väl kanske skulle kunna beskrivas som ett MySpace, Lunarstorm eller liknande i 3D, eller ett World of Warcraft med bygga eget och socialisera i stället för att slakta saker, vad jag begriper. Och så fundrade jag på hur många meters sida en kvadrat av det omfånget skulle ha. 256, med andra ord. Och priset per kvadratmeter var strax under 18 öre, så man fick pynta elva tusen för sitt ö-paradis. Rätt hyggligt, om man betänker att man får terraforma det hur man vill. Eller rätt fånigt, om man betänker att man betalar för litet lagringsutrymme i en dator någonstans och sammanhanget att få nyttja dem litet som man vill där de råkar utgöra dna för en virtuell värld man kan bjuda in sina kompisar i. Vilket förstås är litet livat för den som vill göra så.

Det är ju åtminstone inte lika hutlöst dyrt som din lokala nätbank, där det kostar pengar i proportion till siffran du lagrar i ditt utrymme. :-) Femtio tusen kronor för två bytes det står C3 50 i, liksom. Det är rätt dålig bang for the buck. Fast så är det ju inte riktigt tjänsten att spara en siffra där som gör dem så ämlans dyra; den hårddisk jag suktat litet efter en tid, och så sakta följt dala i pris från sisådär 2200 i julas, när jag började nosa, till kring 1900 nu, kostar åtta miljontedels kronor för det utrymmet, och då får jag lagra vilka siffror i det jag vill.


Nyss snöade det handskar utanför mitt fönster. Det är beläget fem meter upp i luften, i ett innerhörn mellan två huskroppar, ytterligare inramat av mina elva kvadrat balkong. Tydligen är det rätt bra termik här, för stundvis snöar det lika mycket uppåt som nedåt. Och roterar gärna i en cirkel i planet.
Kategorier:

0 kommentar:

Skicka en kommentar

Bloggtoppen.se