2008-09-30

05:34 Flytt: krigsplan

Det har gått några veckor sedan väsentligaste pappersexercisen blev klar; amerikanskt visum är färdigt nu, jag får redan lagligen vara i USA, och får börja jobba i morgon på plats om jag så vill och hade tagit mig dit redan. Jag tjattrade litet med Sigge om huruvida han mindes något av allt det man ska stå i när man byter land, om han hade några tips eller så, och det enda han kom på var "Tag det lugnt".

Fast just det behövde jag inte, för det är en av mina mest slipade färdigheter. Jag har varit inne på att i förlängningen av det här jobbet flytta till USA i över två år, har legat i startgroparna för att packa, och i görligaste mån, avyttra och makulera mitt hushåll i flera veckor redan, och resultatet hittills är ett lass skrot dumpat vid återvinningscentral, och att ha presterat en stor kasse full av papper som ska kastas. Jag behöver gå litet ur karaktär och få larvigt mycket saker irl gjort -- helst löjligt fort, så jag kan ägna någon vecka på vägen åt att semestra hos goda vänner på kul ställen i världen längs vägen dit; Fred i Amsterdam, Sigge och Karl i Nagoya och Tokyo, närmare bestämt. Och allra helst älskling, samt syster med man och döttrar i Stockholm dessförinnan, för den delen. Mitt kolugn kan tyvärr sätta stopp för sådant och tvinga mig resa västerut i stället för att ta den längre rutten via Japan, om tiden blir knapp.

Kärestan i USA, som också börjar få litet pli på mig och har järnpli på sig själv, lurade ut behovet av att sätta en deadline någonstans för att sätta litet fart på mig, och bokade helt resolut in sig för att ta flyget till Kalifornien för att helgen den 24:e till 27:e oktober bistå mig i att köpa bil, lägenhet, fixa allt vad vatten, el, gas, nät, telefon och försäkringar heter i ett svep åt och med mig, i stället för att bli till alla de där praktiska angelägenheterna det skulle ta mig åtskilliga månader och oändliga lidanden att få pli på på egen hand. Hon har flyttat 22 gånger på lika många år, och kanske någon gång till sedan dess, och har viss rutin på hur det går till. Det hade förmodligen varit ursmidigt att ha henne här med just nu inför packandet, men nu är hon amerikanska, saknar pass, och sedan elfte september för ett par år sedan när USA stuvade om sig litet, vände flaggan utochin och blev vårt nutida USSR, tar det minst sex månader att få ett sådant, så så mycket pengar kommer hon inte kunna kasta i (över) sjön. (Vilket förvisso är skönt, med; sådant där har potential att vara knivigt en tid, då jag tror jag har mer än dubbelt, och kanske tre gånger så hög lön som henne. Knivigt mer för att jag vet alltför väl hur det kan kännas som att pengar bara är ett stort jäkla mörker att ens tänka på, än för att jag hunnit tänka och bygga om mitt liv efter de ekonomiska förutsättningar jag har idag.)

Nå, summa summarum alltså: jag ska vara framme den 23:e, och i morgon är det den första. Som en julkalender i ångest, ungefär, med ett stort fläskigt omslag till plötslig julafton, och om jag är urduktig, och komprimerar det slitsamma till nolltid, salig advent hos nära och kära på vägen så snart jag fixat biffen. Så ett litet streck över "Tag det lugnt" kan ge god utdelning, och får jag till ett brett: så mycket bättre! Vi kom sålunda i stället att språka litet kring packstrategi, efter att han, liksom alla andra, sagt att man har mycket mer saker än man tror. Körvänner påtalade senast i torsdags att när man packat nästan allt, har man hälften kvar, med inflikandet att det faktiskt plågsamt nog ÄR precis så också. Jo, de har bergis rätt hela högen; det kanske intressanta för mig är om min approach att få med mig så litet som möjligt gör arbetet svårare och större eller lättare och mindre.

Jag tror jag hittills har trott att det gör det svårare och större, men att jag borde ta till något knipslugt Alexanderhugg för att konvertera det till något mer åt en handvändning. Mycket har redan strukits -- pappa och Agneta tipsade om att flyttkarlar gör sådant där som att stuva in Sigges soffgrupp i hans förråd mycket vanare och snabbare än jag, jag har själv bestämt mig för att betala för flyttstädningen när jag lämnat lägenheten, och ska väl ge mig in till Stångis kontor för att säga upp min lägenhet och få aktuell nyckel till nämnda förråd när dagen grytt. Kvarstår det där med packa och slänga grejer.

Vi konstaterade att det som tar tid är att traversera hela bohaget och fatta en massa beslut om varje jämrans pryl som dyker upp; jag har ju inte ens lyckats kasta bort allt papper, och då HATAR jag just papperssaker och dokument, ändå. Så den approachen multiplicerad med mycket mer än man tror, gånger nästan två, blir ingen vettig siffra, och definitivt minus i energireserven. Så jag tänker mig mer något åt "skriv lista på allt jag använder jämt, verkligen älskar, och definitivt kommer behöva" (de tre kategorier som var och en bör få godkänna saker för nedpackning i stället för skrotning, såvitt jag kan komma på), så jag kan garba resten utan urskillning. Och det får nog bli en kategori aktiviteter jag älskar med prylberoenden också som räddar en del. Sist har jag en liten reality-check-avdelning för sådana där saker jag tänker och känner, men som med utmärkt stor sannolikhet aldrig kommer ske. Jag skriver upp saker där för att ha någonstans att göra av tankarna när de dyker upp som de smärre invändningar de är, så de i alla fall blir sedda och vädras och sen kan ignoreras, just för stunden, i alla fall, så jag inte fastnar där jag var. Vi får se vad jag gör av dem sen; kanske brännhögen, kanske inte -- men nu till listorna, som de ser ut hittills:

Saker jag använder jämt:
Cykel
Laptop
Plånbok
Ryggsäck
Necessär
Kuddarna
Hörlurarna
Rakapparaten
Gymnastikskor
Kroppsvårdssaker
Ett fåtal sängkläder
Minimal köksutrustning
En bråkdel av mina kläder
En än mindre bråkdel av köket

Saker jag älskar:
Mina tekoppar
Några taklampor
Mina köksmetallburkar
Mina infinitessimala tavlor
Smärre delar av min garderob
Kakbaksform med löstagbar botten

Aktiviteter jag älskar med prylberoenden:
Personlig utveckling
- Brev?
- Dagböcker
- Vissa böcker
- Nostalgiartefakter?
- Gamla datalogiska alster
Dansa lindy hop
- Lindyskor
Avslappning, mys
- Film?
- Köpt musik?
- Mitt fårskinn

Saker jag vill, men aldrig kommer göra:
Stiliga julklappar med lacksigill med mina (eller farfars, min namne) initialer
Svepa upp mina lönespecifikationer, och räkningar och plotta min livstidsekonomi
Läsa i mängden arkiverade årgångar av tidningen Compute! och Compute!'s Gazette

En eventuell ytterigare avdelning är "saker som älskar mig"; påminner mig om saker jag tycker om med Sverige och blir glad av att se, känna, dofta och smaka. I den finns nu fyra saker, samtliga i trä:

Saker som älskar mig:
Min fårskinnsfåtölj
Mammas vackra träskärbräda
Morfars smörgåsunderlägg av en
Farfars(?) supskåp i trä
- en flaska glögg
- glöggmuggar

Jag tror det här är ett arbetsdokument; jag ska nog bygga på det med växande tillskott allt eftersom.

0 kommentar:

Skicka en kommentar

Bloggtoppen.se