2008-09-05

03:07 Nu sätter det fart!

Schwung!

Det ser ut att kunna bli en sjujäkla fart på saker helt plötsligt; idag tog jag mig genom min DS-156, och på måndag morgon klockan 08 har jag bokat en tid på amerikanska ambassaden för visumintervju. Sen kan jag ha ett H1B-visum inom en vecka, och i princip vara på väg, om allt mitt nedpackande, bortskänkande och skrotande av prylar, avvecklande av lägenhets- med flera kontrakt sätter litet fart också.

Som ni kanske minns, snavade jag helt nyligen på en helt fantastisk nutidsorienterande bok om ett globalt perspektiv på mänsklighetens samverkan med varann och, primärt, den värld vi lever i: Plan B 3.0. På den noten fick jag en glad replik från Doris Norrgård Almström och Lars Almström, vilka legat i nyligen med att översätta verket till svenska, om att det inom kort kommer ut i svensk bokhandel och att Lester Brown själv kommer vara med vid utgivningen nu i början av september. Vilket alltså är nu till helgen:

En av världens ledande miljöexperter, Lester R. Brown, grundare av både Worldwatch Institute och Earth Policy Institute, kommer till Stockholm för att hjälpa till att lansera sin senaste bok Plan B 3.0 - Mobilizing to Save Civilization (2008), som nu ges ut på svenska. Besöket varar 7-9 september och inleds med en öppen föreläsning. Alla varmt välkomna till Akademibokhandeln den 7 september kl 13.00, Mäster Samuelsgatan 28, Stockholm!


På söndag, med andra ord. Doris och Lars (helt vanliga människor), lika begeistrade i boken som jag, tyckte att de med ville bidra med någonting, översatte den, och kontaktade förlag om att ge ut den. Nygrundade Addera förlag kunde ställa upp på så kort varsel, och nu är den alltså här. (Boken går nu att läsa som fritt nedladdningsbara svenska pdf:er också, även om vare sig min mac eller Adobe Acrobat 9.0 lyckas visa bokstavsglyferna korrekt med mindre än att jag först manglar dem genom pdf2ps, med förmodad skönhetsförlust som resultat -- men gissningsvis är det barnsjukdomar som fixas i sinom tid.)

Just precis så här fungerar världen när du tar saker i egna händer, när du vill, och gör någonting. Precis samma typ av händelsekedja som när jag själv sveptes in i mitt nuvarande jobb, för vilket jag är på väg att flytta till Silicon Valley -- jag snavade på någonting jag fann intressant och engagerande, byggde ut det en smula och skickade glatt tillbaka mina förbättringar till upphovsmannen; en sak ledde till en annan, och nu är jag på väg. Jag älskar det.

Det ska bli synnerligen intressant att träffa dem allihop, och åhöra nämnda föredrag nu på söndag; jag ämnar försöka få med mig far min med särbo till evenemanget, och sedan, för egen del, stanna kvar i stan hos någon god vän (eller mamma, om jag varit för sent ute nu :-) över natten, för att inte bomma min intervju.

Och hinner jag (inte helt säkert; man ska inte räkna med att vara klar på mindre än en timme), blev jag personligen inbjuden också till presskonferensen som hålls dagen efter föredraget, 09:30-11:00 på Hotell Scandic Anglais vid Stureplan, vilket torde vara precis lika intressant att gå på som det öppna föredraget. Det ser ut att bli en tämligen intressant måndag med.

Samt en lättklädd en; till ambassaden får jag specifikt inte ha med mig någon elektronisk utrustning som laptop eller mobiltelefon, inte heller väska, ryggsäck eller några som helst verktyg. Kläder för vad väder som råder, STORA bibban papper, plånbok, nycklar, ett soligt humör, och intet därutöver, ser ut att bli dagens medhavdheter in alles. :-) Fast jag försöker nog ta med mig någon halvfin bok också, som det kanske inte är hela världen om jag får konfiskerad på plats i allra värsta fall -- Vänta kommer tydligen bli ett graverande tema.

Och mest för att inspirera fler att komma och lyssna på karln bjuder jag på litet mer stoff om honom, citerat ur presskonferensinbjudan:

Lester Brown är agronom, ekonom och chef för Earth Policy Institute, hedersdoktor vid 23 universitet och högskolor, mottagare av Borgströmpriset 2005, expertvittne i Sveriges riksdag och i filmerna Planeten och The 11th Hour, och rådgivare till många regeringar runt om i världen.

Plan B 3.0 är lösningen till ett nytt förhållningssätt till framtiden, en beskrivning av hur världens länder växlar in på ett nytt spår, ett hållbart sätt att leva. Den visar vilka åtgärder vi kan och måste vidta för att rädda både vår planet och vår civilisation.

1 kommentar:

Blogger Thomas Tvivlaren skrev...

Verkligen ketchupeffekt på livsnivå! Bra boktips för övrigt...och om det rullar på så här fort så är det hög tid att önska lycka till i Silikondalen!

05 september, 2008 13:31  

Skicka en kommentar

Bloggtoppen.se