2008-08-11

18:27 Plan B

Fredrik smusslade på mig totalperspektivsknark: Plan B.

En bok som ständigt uppdateras, är gratis att ladda ned, och för närvarande befinner sig i sin tredje version, om att rädda världen från undergång. Det är en orgie i helhetsperspektiv, kausalitet (orsak - verkan) på civilisationsnivå (bio-, eko- och det politiska systemet jorden), om vad som pågår, precis, just, nu, och fram till nu, och lett i konsekvens, till vad som står för dörren, med utgångspunkt från hur vi vänder utvecklingen. Renodlad tankeskärpa, sammanställningar från mängder av forskningsfält och underbart njutbar, hisnande, ögonöppnande, allmänorienterande, bildande läsning. Fantastiskt!

Om du, som jag, älskade Orson Scott Cards "Shadow Puppets", för bland annat dess högtflygande men ingående redogörelser på makronivå för strategiska manövrer i ett episkt krig över stora delar av Asien tar den här boken dig in i nästa nivå av hårresande överblick över vår planet, med bonuseffekten av att det inte är fiction längre, alltsammans är en sammanställning av långt många fler skarpa sinnen än Orson med eventuell researchstab, och att det kopplar samman vår vardag med de helt osynliga bortre led som bygger ihop våra näringskedjor, transporter, råvaror, energiproduktion, världsekonomi, världshandel, kollapsande ekosystem, nationer och mycket, mycket mer; ett slags kondensat av allting som de samhälls- och naturorienterande ämnena i skolan aldrig ens nafsade i faggorna av. Det är orientering, mekanism, skeende, effekt, och bäst av allt, åtgärder.

Parallellt sneglar jag på Jared Diamonds ännu fetare bok "undergång", som refererades i inledningen av Plan B, en bok som i sin tur tar upp civilisationer som fallit, och hur det gått till, ställt mot andra, som ställts inför snarlika problem, och tagit sig genom dem genom intelligenta lösningar; hur Island räddat sig från ekocidium (oöverlagt självmord genom att förstöra sina livsvillkor, här genom erosion från överbetning, genom att begränsa fårpopulationen till vad slitage markerna tål att utstå), till exempel, och hur Sumererna kring Eufrat / Tigris i stället orsakade sin undergång genom att rubba saltbalansen i sina jordar genom ett feltänkt bevattningssystem, och till slut inte längre klara av att föda sin civilisation, som i stället gick under.

Helt fantastisk läsning, om du, som jag, tycker om att öppna ögonen och vidga perspektiven, långt, vitt och brett. Plan B (3.0) finns som PDF (i helhet, såväl som i kapitelportioner) här: http://www.earth-policy.org/Books/PB3/Contents.htm

2 kommentar:

Blogger Doris skrev...

Hej Johan,
vi kan bara dela din entusiasm. Faktiskt blev vi så imponerade av Lester Browns "Plan B 2.0" att vi tog oss för att översätta den gratis - med tillstånd från EPI så klart. Sedan fick vi lägga ut den svenska versionen för gratis nedladdning på vår webbplats www.framtidsverket.se
I början av september kommer vår översättning av Plan B 3.0 ut på svenska, på Addera Förlag.
Och Lester Brown kommer till Stockholm 7-8 september - håll utkik!
Vi bygger på en ny webbplats:
www.planb3.se
Följ gärna utvecklingen. Vi hoppas att många ska ha glädje av den svenska versionen också. Plan B 3.0 är verkligen hoppingivande i sin mångsidighet och realism.
Hälsningar,
Doris N. och Lars Almström

20 augusti, 2008 11:56  
Blogger Lars skrev...

Hej!
Fantastisk nyhet: Lester Brown ger en öppen föreläsning på
Akademibokhandeln den 7 september kl 13.00, Mäster Samuelsgatan 28, Stockholm
Han är här för att fira utgivningen av sin senaste bok på svenska: Plan B 3.0 Uppdrag: rädda jorden!
Alla varmt välkomna att uppleva en levande legend. Hjälp till att sprida!
Väl mött!
Doris och Lars
www.planb3.se

”Vi har redan de tekniska verktygen att omstrukturera världens energihushållning och att stabilisera klimatet. Vad vi nu måste klara av är att skapa den politiska viljan att göra det som krävs. Att rädda civilisationen är ingen soffliggarsport. Var och en av oss måste ta på sig en ledarroll.” (Plan B 3.0)

02 september, 2008 15:50  

Skicka en kommentar

Bloggtoppen.se