2006-12-09

12:40 Prisvärd negativöverföring

spoils of war Till julen hör pyssel och papp, och i morse har jag ägnat åt att pappslöjda ihop ett kuvert att skicka negativ i.

det färdiga resultatet

För att ta en genväg till pudelns kärna: Kaj tipsade om att Lofoto har ett alls icke förraktligt erbjudande om att överföra gamla negativ till CD (jpeg-bilder, 1536×1024 pixels); 260 bilder för 350:-, om man beställer innan utgången av januari. Klart humant för den kvalité man får med; förvisso en del jpeg-artefakter, men jag har på känn att det säkrar dem bättre för framtiden för min del, och dessutom på ett sätt som gör att jag faktiskt lär kika på dem någon gång ibland, vilket är mer än jag kan säga om mina gamla foton för närvarande. Exempel på Kajs resultat är i alla fall för närvarande tillgängliga online (sista bilden featuring lätt och lagom avec mögel icke för de känsligare tittarna).

Det är nog dags att skaffa kamera, för övrigt; jag har knappt fotat något på nästan tio år. Fredrik tipsade raskt om att ixusar är trevliga (japp, jag har sett Cissis alster), och bussade mig på en sammanställning av det övre skiktet, och särskilt kategorin på slutet, "All-Weather Cameras". Jodå; jag ska nog fundra ett slag innan jag hugger på något. Och helst skulle jag väl vänta något halvår eller år, så kameran kommer färdig från fabriken med inbyggd gps, så den kan geotagga allt jag fotar, för det skulle göra fotandet så mycket trevligare i mina ögon. Tycker nörddelen av mig, som vill göra roliga automatiserade system för kategorisering och geografisk relatering av mina foton. Vi får väl se hur det blir med det.

Nå, jag grävde fram fotoalbumen och hittade inte mindre än tio album och åtta uppsättningar negativ, så sen satt jag och påtade med att blanda ihop negativen med varann och annat som på något sätt ligger lätt för mig, för att slutligen ta fram brytkniven, en Dafgårds-kartong det varit en inte helt tokig flygande Jakob i någon dag inspirationen sjunkit under nollan, och gav mig i kast med att bygga ett negativsäkert kuvert att överleva ogästvänliga postfärder i. Jag hoppas jag lyckades lika bra som det såg ut när det var färdigt. Elva kronor porto ville posten ha också. Självfallet hittade jag bara en massa C6-kuvert först, att stoppa ned mitt pyssel i, men till slut hittade jag ett gammalt fönsterkuvert avsett att gå i returpost till Telia av någon anledning, och moddade det med till att tjäna Syftet.

Och som jag tvättat i natt, och sannolikt ska baka litet mer lussekatter i eftermiddag med Maya, nyss postat alla gamla bilder och handlat litet, tänkte jag ta mig en tupplur à någon timme nu, ety jag håller på att domna bort. :-)

0 kommentar:

Skicka en kommentar

Bloggtoppen.se