2005-05-12

00:32 Feministiska källreferenser?!

Efter ett besök i litet kurshandledning dök jag just på ett mycket talande tecken i tiden, även om jag inte riktigt lyckas bestämma mig för vad det egentligen säger.

"Om ni vill kan ni skriva författarens förnamn. Feminister menar att det är viktigt eftersom man då kan se om författaren är man eller kvinna. Ex: Wistedt, Inger."


Viktigt, så att läsaren kan applicera sina fördomar om författarens fördomar baserat på läsarens könsbundna relevansviktning av åsikter, erfarenheter och observationers validitet? Om något, klingar det som ett steg í helt fel riktning för mig, hur jag än vänder och vrider på det. Det är dubbelfel, rentav -- både på konceptnivå och implementationsnivå. Kim, Jan och Maria är alla exempel på könsligt obundna namn, även om många av oss svenskar nog har rätt bestämd uppfattning om i alla fall två av dem. Så om man tar driften ovan ett steg till, kan vi basera sagda viktningsfilter på våra fördomar om namns genustillhörighet, för att därifrån bedöma bärarens resultat och perspektiv utifrån våra tankar om dennes månne korrekt gissade kön.

Ord fallerar mig; det är bara för dumt, helt enkelt. Är det kön man vill visa, skriv J. Sundström (m) eller J. Abrahamsson (f), och lägg genast av med jamsandet; det plockar du bara löjlighetspoäng att bättra på din dumstrut med. Fånigt att citatet inte pekar på specifika falanger; den här noten ser ut att svartmåla feminism på bred front, vilket den alls inte avser.

0 kommentar:

Skicka en kommentar

Bloggtoppen.se