2005-05-22

14:50 Gedanke Experiment

Jag finner giraffperspektiv på sociala system fasligt intressanta. Alla som någon gång har stått och fascinerat studerat vårgårdaris, violkronblad och annat smått och gått man lagt på en stor myrstack kryllande av liv en solig dag torde känna igen känslan. Webben är full av myrstackar, alla med sina egna biotoper.

Oftast är jag myra själv, och illrar omkring litet planlöst på jakt efter något matnyttigt; stimulerande tankar, inblick i själar och hjärtan, vackra ord och anleten, uttryck för glädje och inspiration, att knyta sociala relationer med andra myror eller, inte helt sällan, att det ska dyka upp något litet slumpfrö i mig själv a propos precis vad som helst. Det är ett sätt att fördriva tid, och ibland få ut någonting av det.

Alla myrorna har sitt eget lilla program, och var och en kryper omkring efter sina egna invanda mönster och gör vad de gör mest som de trivs bäst. Tillsammans kryllar de runt i ett socialt system som underst vilar på bar metall och elektriska flöden genom den, också dessa framavlade genom många led av fantastiska sociala omständigheter vi inte har någon anledning att fundera över så värst ofta. Men jag fjärmas ämnet jag siktade på, en liten tanke som spirade nyss på en bädd av LunarLajv - SMS med många mottagare, källans namn och oftast foto; ett slags public messaging-system för att störa allmänheten med godtyckliga icke-kommersiella budskap, oftast olika varianter på "se mig, bekräfta mig".

Kring dessa konversationskärnor flockas tillfälligt små eller större insektssvärmar, innan de drar vidare till nästa. Följer man dem en stund, trillar det ur en del övergripande mönster. Ett av de mer påtagliga är samspelet mellan hannar och honor; alfahonor ådrar sig mestadels skurar av korta "vad snygg!" från de flockande hannarna.

Mitt humorcentrum började leka med tanken på att skörda ett typiskt urval av alla dessa tämligen opersonligt färgade pojke-till-flicka-responser, och under en period mata systemet med samma urval responser, men omkastat flicka-till-pojke i stället. Vilka impulssvar skulle det ge som skiljer sig från det normativa fallet, och vad säger det om det här samhällets könsroller, föreställningar och normsystem?

Svaret är förstås att jag blivit synnerligen högskoleskadad på sistone.

0 kommentar:

Skicka en kommentar

Bloggtoppen.se