2008-10-31

09:34 Bryta regler

I Kalifornien är man väldigt förtjusta i lagar av olika slag. En hel del av dem är faktiskt till för att ta folk väl om hand och tvinga busar till företagare av olika slag till att hålla dem informerade om hälsorisker, och så vidare, som berör dem. I mitt hyreskontrakt ingick en saftig bibba om uppåt 40 sidor, varav ett dussin eller så skulle ha en kråka och ett datum på, för att bekräfta att allting gått rätt till och jag fått information om asbest och blybaserad färg som kan ha ingått i byggnationerna och hur man låter bli att drabbas av hälsoeffekter av det, hur mögel och mjöldagg fungerar och undviks, med mycket, mycket mera. Jag ägnade delar av kvällen åt att läsa genom delar av det, och efter att ha läst färdigt om hur den gemensamma utomhuspoolen får och inte får användas, hur många dagar om året man får ha en viss besökare hos sig utan att räknas för inneboende, och så vidare, gick det upp en sådan där talgdank för mig som jag visst inte fått syn på i så här tydlig kontrast förut:

Jag tycker om sammanhang där man antingen under mysiga ömsesidiga former förhandlar sig fram till vilka regler man trivs med, tillsammans, eller dit man kan komma in litet som man vill, utan att behöva ta regelboken i vacker hand.

Jag kan ge mig sjutton på att samtliga miljöer, kontexter och människor jag trivs riktigt bra i eller med, uppfyller just de där kriterierna. Webben bygger jag om litet som jag vill, till hobby och till jobbs. De jag älskat högst har tagit lika lätt på könsroller, hur och vad kärlek och älskande är, vad som är av vikt och vad som är efemärt, som jag, de hackervänner jag har spontanbildar en slags pragmatik som går stick i stäv med konventioner, politisk korrekthet och allt möjligt, och jag blir alltid lika glad kring andra lätt anarkistiska människor som tänker och själva väljer snarare än att blint följa auktoritet och norm. Jag dras instinktivt åt BDSM-kretsar utan att riktigt ha kinken, men få miljöer handlar så högst oerhört mycket om att själva sätta regler, gränser och friheter, som de, på upp till samtliga plan. Och att skapa underbara symbioser och social system handlar om samma sak: att ha fantasi, mod och vilja att brodera ut en alternativ verklighet som är och fungerar bättre än vad som funnits dessförinnan.

Och det brukar börja med att skickligt, pragmatiskt, intelligent, smakfullt och elegant, bryta regler. Brytt, brytt, kommer aldrig tlllbaka!

1 kommentar:

Blogger Fredrik Bränström skrev...

Det heter brutet... Eller hrm, det var inget.

15 februari, 2009 04:02  

Skicka en kommentar

Bloggtoppen.se