2006-04-10

07:15 Användbarare lunarblogg

Någon dag efter att Lunarstorm begravde konceptet dagboken (den fjortonde mars; jag skrev en liten inventering av förändringen, för den nyfikne eller för eftervärlden), bytte blöja och starkt kom tillbaka med samma sak, fast nu med det bara några år gamla hippa modeordet för samma sak, och McDonalds-sponsrat, och med kalendern som alltid saknats förut intill, var jag ambitiös och svetsade om litet i hela det maskineriet, så det beter sig mer som jag själv vill när jag använder det.

Det är samtidigt löjligt avancerat och lekande lätt, men jag ska inte tråka ut er med mer detaljerna om hur det gick till; fokus blir på hur man gör för att få en lika trivsam upplevelse med Lunarstorm och dess bloggfunktion som jag har. Det fordrar tre saker: att använda webläsaren Firefox 1.5 -- att installera den behändiga utökningen Greasemonkey i den, och att i den till slut installera mina Lunarstorm-blogg-touch-ups -- sen blir det litet annorlunda i bloggen.

Om du föredrar internet explorer för ditt surfande, eller är mycket starkt beroende av den nya bloggeditorns smink-lullull (som Lunar Crew än så länge inte portat till någon annan webläsare), är resten av det här inlägget nog inte så intressant. Det innehåller bara en översikt av vad som blir annorlunda, och hur, i min "remix", eller vad man ska kalla det. Det Greasemonkey gör, är alltså att låta dig ändra på hur en websida ser ut och beter sig, genom att stoppa in litet mer kod i den, utan att själv ha något att göra med den som gjort websiten. Och det här scriptet förbättrar alltså bloggen.
  • För det första, tyckte jag "Blogg" såg ruskigt fånigt ut i menyn; jag trivdes med att det stod "Dagbok" där; det känns så mycket mer personligt, och jag tycker om personligt. Alltså står det "Dagbok" igen i rubriklisten, mellan Gästbok och Vänner, som det brukade göra förr (fast bara där; att byta ut det överallt gitter jag inte).

  • Ett par doldisfunktioner, för den som använder dagboken mycket: Shift-klicka på nämnda dagbokslänk för att direkt hoppa till funktionen skriva ny not. Alt-klicka den för att i stället hamna i bloggloggen, där man ser vilka som läst vad nyligen, och Alt+Shift-klicka den, för att se vad folk har kommenterat nyligen (minnesregel: Shift har med skrivande att göra, Alt har med läsarna att göra, båda i kombination, alltså, vad läsarna skrivit).

  • En kosmetisk fix till: jag gillade inte McDonalds-logon i sidfoten. Såja; borta!

  • I den vanliga listvyn där man ser titlarna för alla texter i dagboken, har jag piffat upp litet när man för musen över dem. I stället för att, som förut, bara lägga orange bakgrund över titeln, lägger den också orange bakgrund på rätt datum ute i kalendern till höger, och bläddrar den till rätt månad och år, vid behov. Instant översikt; mycket praktiskt och trevligt. På nästan samma sätt lyser också rätt titel upp när du för pekaren över ett datum i kalendern, under förutsättning att den noten är listad på den nuvarande sidan i dagboken.

  • En till kosmetisk fix i listvyn: åtminstone de första dagarna (jag vet inte om det kanske ändrats sedan dess) kortades en del titlar ned med ett "...", så man behövde hålla musen över det en stund för att få se vad det stod i sin helhet. Också fixat.

  • En doldisfiness i listvyn: vill du in och redigera någon gammal not, är det bara att Shift-klicka dess titel, så hamnar du direkt i redigeringsläge med rätt not laddad. (För din egen dagbok, vill säga; i andras dagböcker fungerar det förstås inte lika bra.)

  • I vyn "Bloggscenen" listas dels titel och en stump av inledningstexten på en varje not, vilket ju är en bra finess -- man kan klicka på dem också för att läsa hela noten. Dessutom visas användarens bild intill till vänster, vilken man också kan klicka på för att få se en litet större bild av vederbörande. OCH noten. Och det ville jag ju inte; då hade jag för håken klickat på texten. Alltså, visas inte längre noten vid bildklick.

  • Slutlig inte längre särskilt relevant förbättring: från början, när man i sin egen dagboksvy klickade på länken för nyliga läsare för en specifik post, filtrerades inte den lista man fick så bara läsare av just den texten visades. För att tydliggöra vilken text det var man ville se vem som läst, gjorde jag så alla relevanta läsningar visades i fetstil. Det gör de alltså fortfarande, även om det nu inte direkt fyller någon funktion längre, om någon månne undrade varför det ser ut på det viset.
Share and enjoy! Läser Lunar Crew det här, kanske några av finesserna på litet sikt kommer även vanliga dödliga till godo, om de skulle ha den goda smaken att apa efter mitt Greasemonkey-script. (Och för att vara en pun, får den där så höga mätutslag på bumetern -- en vumeter för bu-rop -- att det nästan kammar hem meta-bonuspoäng.)

0 kommentar:

Skicka en kommentar

Bloggtoppen.se