2007-11-07

05:03 Resrobot

När dagens prestationer avtar, diffunderar jag lätt ut någonstans på nätet, ibland med någon undran i huvudet, som typiskt leder till ett svar eller ett par, litet beroende på hur länge sysselsättningen håller intresset vid liv och matar in ny undran i processen. Som jag varit en smula ur synk med dygnet inför en kommande release på sista tiden, var min första undran när solen egentligen går upp och ned; jag har inte sett den på ett tag, och mår egentligen rätt dåligt av solskensbrist.

Jobbcrunch är förstås inte anledningen till dygnsglidningen, bara en förevändning för att låta det vara, för den här gången -- det kan vara praktiskt att jobba samma timmar på dygnet som kollegorna i San Francisco, när man har en del beroenden av synkronisering med varann, så det inte blir så mycket ledtid medan man väntar ett halvt dygn på att andra sidan världen ska behaga vakna. Den riktiga anledningen, är att min dygnskronometer är beroende av kel och flickor för att fungera korrekt, och det har jag varit dålig på att mata den med. Om man ser på saken nyktert och helt utan omsvep. Jag är i en sådan där period då jag är en liten karl med ett stort närhetsbehov som behöver droga till på en smula närhet för att somna på rätt sida av dygnet. Annars fastnar jag i intressanta och givande samtal med människor som inte sover, som fallback. Och sen barkar det iväg.

Nåja. Kring sju, verkade solen vakna, och framåt halv fyra, gå och lägga sig igen. Vilket också råkar vara när jag har en tandhygienisttid, vilket jag inte utan viss förtjusning sett fram emot en tid. Det är trevliga tjejer på Lilla torget i stan; väl värt de två år eller vad det blev jag fick köa.

Sen var det någonting jag ville nosa rätt på på en karta, där jag upptäckte att Google Maps begåvats med busshållplatser i den näst högsta zoomnivån, och klickar man på dem, får man en länk till en site resrobot.se, där man kan fylla i varifrån man vill resa, i hela landet, så räknar den ut lagom rutt med en massa olika kollektivtrafik och dylikt. Oerhört praktiskt! (Även om de haft den tämligen usla smaken att själva inte använda Googles kartor på sin site, utan någon mindre bekväm avart.)

Jag roade mig med att luska ut att man tar sig från Abisko (hemma, kort À, betoning på andra stavelsen) till Abisko (fjällstation, långt A, betoning på första stavelsen) på 21 timmar och 19 minuter; buss till resecentrum klockan 14:41, X2000 till Stockholm, nattåg till Abisko, tre minuter promenad till lunch på fjällstationen klockan 12 prick. Hem till fäderneshemmet i Oxelösund tog det oftast två timmar och en kvart, vilket känns som litet bättre ihoppusslade tider än när jag reser på ren känsla, även om det lokala bussbolaget i den ändan brukar sätta en stolthet i att inte anpassa sina tider efter tågets, så man kanske ska ta de siffrorna med en nypa salt.

Bra site, dock. Egentligen är jag litet sugen på att lura Google avslöja en komplett förteckning över landets busshållplatser, vilket inte borde vara alldeles ogörligt. Hållplatsen Nyponvägen hemhemma har visst id 0x4658cd1700562f13:0x48cbfa1837d28789, och matar man rätt sida med det får man utöver namnet även koordinaterna 58.684091 grader nordlig bredd, 17.045471 grader öst. Hm. Och nu hittade jag hur man gräver fram alla intressanta punkter kring Domkyrkan. Jag tror bestämt jag ska sätta ihop ett litet hack som listar kollektivtrafikhållplatser i närheten av saker. *pill, pill*

Kul! Funkar fint i åtminstone Linköping, Göteborg, Helsingborg, London, Rostock och på Manhattan. Den verkade dock inte hitta något omkring Sigge i Japan. Fast jag har så sällan vägarna förbi ändå, så det gör inte så mycket. ;-)

0 kommentar:

Skicka en kommentar

Bloggtoppen.se