2013-01-04

13:07 Elite: procedurellt genererad psykologi?


Om du inte sett, hört eller läst Ray Kurzweil förklara hur vissa grova drag av framtiden och teknikutecklingen är oerhört förutsägbara, ta en titt på det TED talk där han förklarar exponentiell utveckling pedagogiskt bra - tenikens, människans och hela biologiska evolutionens gång följer precis samma mönster, vilket är rätt fascinerande, men helt begripligt när man förstår varför - varje nytt steg följer i de tidigares fotspår.

Jag sponsrade just kickstarterprojektet Elite: Dangerous (tolv timmar kvar i skrivande stund, om du vill vara med), som är ett annat, lika talande exempel på samma trend - här, vad en riktigt kompetent programmerare kan åstadkomma i rymddataspelsväg med den tekniknivå datorer hunnit uppnå först 1984, sedan '93, '95 och nu 2012. Kika gärna på videon på samma sida där David Braben pratar om hur han använt tekniken procedurell generering hela tiden, och hur varje version grott fram världar ur fler perspektiv och utifrån nya aspekter han inte förr gett sig in på; det är en fascinerande och ganska enkel princip som kan ge oerhört komplexa och rika resultat, när man odlat fram dem.

Evolutionen är i sig ett exempel på samma sak: läran embryologi befattar sig med hur DNA styr fosterutvecklingen, enligt små lokala regler för hur celler ska växa, dö och gro – och i slutändan har en fullvuxen människa, varan eller isranunkel utecklats, ur inte så mycket mer än ett enormt pseudoslumptalsfrö (du kan se en DNA-uppsättning som ett gigantiskt tal skrivet i bas fyra med bokstäverna A, T, C och G i stället för siffror), och god tillgång till rätt kemiska byggstenar att bygga av. Principen är exakt densamma: ur skitelementära regler och mekanismer, uppstår en ohyggligt komplicerad varelse som just nu läser eller skriver den här meningen och fascinerat reflekterar över hur mycket komplexitet som kan uppstå då man skapat rätt förutsättningar för att gro fram dem som man tänkt sig det hela.

Skillnaden mellan David Brabens alster och du och jag, är att vi två är framavlade genom naturligt urval (allt som inte levde tills det fortplantat sig den senaste årmiljarden filtrerades bort ur genpoolen) och David Brabens Elite är odlat efter hans artificiella urval av alster som han själv har varit nöjd med; allt annat har han kastat bort. Men principen är, som sagt, på det stora hela, densamma i övrigt.

Jag satt och funderade litet på var vi befinner oss om några år eller årtionden, när datorkraft, nätverk, minne med mera blivit några miljoner gånger billigare, snabbare, och kapacitetsmässigt större än de är idag, och vilka slags effekter man torde kunna meka med under kommande generationer. Jag tror att det kan bli intressant att se framodlade personligheter. Och, ännu intressantare: vad, säg, google under samma era torde försöka sig på: att leta rätt på sådana man är intresserad av, nyfiken på och vill lära känna närmare. De har, som du kanske vet, redan börjat bygga en stor och fin Skinner-låda modell Facebook, som man kan mäta litet på oss i, och i alla fall få en liten inblick i, utefter vad vi tycker, tänker, säger och gör, kallad Google+.

Det kommer vara ganska spännande att följa den här utvecklingen, och vi sitter alla på första parkett. Det är en intressant tid att leva under.

0 kommentar:

Skicka en kommentar

Bloggtoppen.se